4 dagen extreme survival

4 dagen extreem survival-14 dagen extreme survival is in mijn ogen met zo min mogelijk spullen overleven in de natuur. “Hoe meer je weet, des te minder je hoeft mee te nemen”. Met deze gedachte zijn Jeroen en ik afgelopen dagen op pad gegaan met als enige op zak ons mes, fire-steel en metalen drinkbeker.

Bij aankomst op onze bivak plaats zijn we meteen aan de slag gegaan met het opzetten van ons onderkomen. Er was geen tijd voor rust, de zon zou namelijk 3 1/2 uur later weg zijn en ons in een donker bos achter laten. We besloten om een “double lean to” te gaan maken zodat we goed beschermd zouden zijn tegen de wind en regen en beiden maximaal effect hadden van het vuur dat tussen ons brandde.

Nadat het onderkomen klaar was en we nog maar een half uur licht zouden hebben, hebben we besloten de taken te splitsen. Jeroen ging zich bezig houden met het verzamelen van het brandhout en het maken van het vuur zodat ik bossen met sparren takken kon gaan verzamelen voor het maken van een bed. (De grond trekt alle warmte uit je lichaam en om dit te voorkomen heb je een isolatielaag nodig. Dit kun je doen door op takken met naalden te gaan liggen zodat je een luchtlaag tussen jou en de grond creëert).

Nadat het hele bos veranderd was in een donker landschap, was het maar hopen dat we alles goed genoeg hadden afgekregen en een comfortabele nacht zouden krijgen in ons onderkomen.

De eerste ochtend zonnestralen.

We hebben onze eerste nacht overleefd en we mochten niet klagen over deze nacht in dit onderkomen. Toch waren er wat verbeterpunten aan het onderkomen waar we in de ochtend aan konden gaan werken. Tevens moesten we het brandhout verzamelen voor de aankomende avond. Na dit te hebben gedaan zijn we rustig wat gaan carften om zo zorgvuldig met ons energie om te gaan, want natuurlijk neem je tijdens een extreem survival avontuur ook geen eten mee.

Onze volgende taak was dan ook op zoek te gaan naar natuurlijke voedingsbronnen. Aangezien er zo goed als nergens in Europa op dieren mag worden gejaagd (wat ook goed is) en er geen rivieren of plassen in de buurt waren om te vissen, kwam het er op aan dat we op zoek moesten gaan naar eetbare planten (wat helaas nauwelijks energie geeft). Zo zijn we een hike gaan maken langs paden en open vlaktes met als opbrengst een verzameling van brandnetel toppen, weegbree bladeren, klavertjes en paardenbloem wortels voor het avondeten.

Tegen schemering zijn we dit gaan klaar maken en zijn we de 2de avond in gegaan.

Na een goede avond zijn we onze ochtend rustig begonnen met het bedenken en maken van een simpel spel dat helpt tegen de verveling wat je tijdens een survival trip kunt hebben. Ik zal het spel en de regels binnenkort gaan uitwerken zodat iedereen dit spel “Sjaaken” kan spelen.

Evenals de vorige dag stond ook deze dag het verzamelen van brandhout en planten op het programma. We hebben deze dag meer rustpauzes moeten nemen omdat ons energie level duidelijk aan het minderen was. Net voor we gingen slapen hebben we nog een onweersbui langs zien komen, wat een onwijs mooi gezicht was op deze veilige kijk afstand.

Zoals verwacht hebben we ook deze nacht weer doorstaan. Toen we waren opgestaan stonden er nog maar 2 dingen op de planning; de plaats achterlaten volgens het “leave no trace” principe en een hike terug naar de auto om ons extreem survival weekend goed af te sluiten.