Basisuitrusting survival/bushcraft

Basisuitrusting

Er zijn zoveel spullen te koop dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom wil ik je aan de hand van dit blogbericht helpen bij het aanschaffen van een basisuitrusting. Uiteraard kan ik niet in je portemonnee kijken om te zien wat je uit kunt geven, maar ik denk dat voor iedereen geldt dat je niet meer wilt uitgeven dan noodzakelijk is. Ook zal deze informatie je behoeden voor het aanschaffen van materiaal wat je na de cursus of als avonturier zelf waarschijnlijk niet meer gebruikt. Daarbij zal ik je tips geven over waar je op moet letten bij het aanschaffen van je eerste spullen.

Mes

Een eerste vereiste voor je basisuitrusting, is een mes. Er zijn tal van messen die je kunt kopen, waarbij de prijzen erg verschillen: deze beginnen bij €10 en kunnen oplopen tot €300. Voor jou als beginner adviseer ik een mes dat makkelijk te onderhouden is en overall goed scoort.

1. Mora Companion Heavy Duty F carbon (€20)

2. Hultafors OK1 Outdoor Knife 1 380110 carbon (€20)

De reden om deze twee te adviseren is omdat ze qua prijs mooi laag zijn en eenvoudig te slijpen zijn. Ieder mes moet je namelijk eens in de zoveel tijd slijpen. Wanneer je dat verkeerd doet, wordt het mes nog botter. Deze messen hebben een grote snijrand zodat je niet snel fout slijpt. De snijrand word ook wel “scandi” genoemd.

Kompas

Er zijn verschillende soorten kompassen, bijvoorbeeld een militair kompas, buttonkompas of plaatkompas. Elk soort heeft zijn voor- en nadelen. Als beginner heb je niet alle functies nodig die er op een kompas kunnen zitten (zoals een hellingshoekmeter, declinatiecorrectie of spiegeltje, om er een paar te noemen).

Wat ik aanraad is een doorzichtige, rechthoekige plaatkompas met een draaibare kompasroos met noordlijnen erin. Je zou bijvoorbeeld dit kompas kunnen aanschaffen:

1. Suunto A-10 (€19,99)

Firesteel

Een firesteel is nodig om vuur te kunnen maken en is één van de belangrijkste items van je basisuitrusting. Bespaar hier niet op. Ook hier zijn een hoop verschillende soorten verkrijgbaar, zelfs al voor een euro of 3.

Het belangrijkste is dat het schrapertje recht is (geen zaagje) met een haakse hoek.
Veel goedkopere modellen hebben hebben een schrapertje met een mooi gepoedercoat kleurtje. Hierdoor heeft de schraper geen haakse hoek en merk je al snel dat het minder goed werkt.

1. light my fire scout €12,95

Touw

Hierover kan ik kort zijn. Paracord is in de survivalwereld een van de meest gebruikte soorten. Het legt makkelijk knopen, blijft soepel en is outdoorbestendig. Daarnaast bestaat paracord uit meerdere in elkaar gevlochten touwtjes die je los ook kunt gebruiken, wat meer toepassingsmogelijkheden geeft.

Slaapzak

Een goed isolerende slaapzak is van belang voor een goede nachtrust. Maar koop je dan een winterslaapzak die weer te warm is voor in de zomer of een 3 seizoenen slaapzak die te koud is voor de winter? Kies je daarbij voor dons of een synthetische vulling? En wat te doen met het pakvolume en het gewicht?

De slaapzak die ik al jaren gebruik en voor mij nog steeds op nummer 1 staat is de modulaire defensieslaapzak van het Nederlandse leger.

Deze bestaat uit 2 slaapzakken en kost slechts zo’n €85,-. De ene laag is een zomerslaapzak die je kunt gebruiken tot 10°C. De andere is een 3-seizoenen slaapzak voor rond het vriespunt en voor de wintermaanden. Wanneer je deze samenvoegt, houdt je het tot wel -20°C nog steeds lekker warm.

Matje

Over het algemeen zijn de duurdere matjes kleiner, lichter en compacter. De goedkopere matjes daarentegen zijn zwaar en robuust.

Wat ik adviseer: kijk naar je budget en let op de R-waarde. Deze waarde geeft namelijk aan hoeveel het matje isoleert zodat je niet de koude ondergrond door je matje heen voelt. Welke minimale R-waarde adviseer je bij verschillende temperaturen en weet je een goed basismatje?

Tarp

Een tarp (zijltje) is lichter en heeft minder pakvolume dan een tent. Een bijkomend voordeel is dat je ook meer kunt genieten van de natuur om je heen.

De tarpjes van DD Hammock zijn mijn nummer 1. Dit omdat de prijs-kwaliteitverhouding helemaal in evenwicht is.

Let bij de aanschaf wel op de maat. Ze zijn onder andere verkrijgbaar als een solo (2,8×1,5m), ideaal als je alleen en licht wilt rondtrekken. De 3×3 meter is ideaal voor wanneer je met twee mensen bent of meer ruimte wilt hebben. De 4×4 meter is eigenlijk alleen aan te raden als je met een gezin bent en onder hetzelfde zeiltje wilt liggen.

Een goedkoop alternatief is een afdekzeil van een doe-het-zelfzaak. Let er wel op dat bij het spannen van dit zeil, je de ogen snel los kunt trekken uit het zeil. Dit probleem kun je voorkomen (of verhelpen) door er ducktape omheen te plakken.

Kleding

Het belangrijkste aan outdoorkleding is dat het sneldrogend is. Verder moet het licht zijn als je veel wilt lopen en robuust wanneer je veel in het bos blijft.

Het volgende advies is: werk met een drie-lagensysteem. Zo kun je het beste je temperatuur regelen. De volgorde en eigenschappen van de drie kledinglagen zijn:

1. Zweet doorlatend

2. Isolerend

3. Wind- en regendicht

Rugzak

Het is niet voor niks dat ik de rugzak als laatste behandel. Kijk namelijk eerst wat je aan spullen hebt en mee wilt nemen. Daarna kijk je pas welke volume rugzak je nodig hebt.
Het beste wat je zou kunnen doen is je hele basisuitrusting in een zak stoppen en het meenemen naar een outdoorzaak. Hier kun je kijken of het allemaal past en of de rugzak met dit gewicht wel lekker loopt.

Denk er hierbij wel aan dat wanneer je meerdere dagen weg bent, er ook proviand bij in moet passen.

Het is fijn om voor de aankoop spullen te testen. Ik raad het dan ook aan om eerst in je kennissenkring te vragen of mensen materiaal hebben liggen wat je mag lenen. Zodat je weet of je dit artikel prettig vindt. Wanneer je tijdens het uittesten tegen dingen aanloopt, dan weet je meteen waar je op moet letten bij een aankoop.

Als laatste kun je altijd contact opnemen met ons, zodat wij jou persoonlijk advies kunnen geven.

Wij hopen jou hiermee te hebben geholpen en wensen je veel mooie avonturen toe!