Over backtravel.nl

Backtravel.nl is opgericht om mensen te motiveren en passioneren om het buiten leven en reizen te ontdekken. Dit doen we door handvaten te geven tijdens onze cursussen maar ook door te adviseren en begeleiden waar er vragen zijn of hulp nodig is.

Voor al onze instructeurs geldt dat het buiten leven en het overleven in de buitenlucht een passie is. Zij hebben dan ook opleidingen gevolgd in het overleven en rondtrekken in verschillende gebieden. Aangezien je nooit uitgeleerd bent in de buitensport, blijven onze instructeurs altijd opzoek naar nieuwe uitdagingen om zo het cursus niveau hoog te houden.

Buiten het motiveren en passioneren van mensen bekijkt en test backtravel.nl ook outdoor producten. Dit wordt met een kritische blik gedaan, wat als het erop aankomt, moet je toch op je uitrusting kunnen vertrouwen.

Team Backtravel

Clemens Disch

Al van kleins af aan is Clemens veel buiten in de natuur te vinden. In de loop der jaren heeft zijn interesse in de natuur zich steeds meer ontwikkeld en dit heeft hem doen beslissen hier iets serieus mee te gaan doen. Na het afronden van de opleiding “hike and survival instructor” in Canada is Clemens zelf bushcraft en survival cursussen gaan geven.

Eén van Clemens grootste voorbeelden is Ron Hood, van wie hij al op jonge leeftijd verschillende video’s heeft gezien. Met Ron Hood als voorbeeld is hij zelf de bossen in te gaan om te experimenteren met het fenomeen bushcraft/survival. Aangezien het in de Nederlandse bossen niet toe gestaan is om écht te survivallen, gaat hij regelmatig met zijn buddy naar de Franse Ardennen om daar zijn skills op pijl te houden en uitrusting grondig te testen.

Clemens Disch

Clemens Disch

Foto van Clemens Disch met partner.

Jordy van Espelo

Al zo lang Jordy zich kan herinneren heeft leven in de natuur een aantrekkingskracht op hem. Dit is begonnen als kleine jongen. Zijn ouders runde een camping in de bossen van Twente. Hier leerde hij op 4 jarige leeftijd al vuur maken. De filosofie van zijn moeder was:  ‘als je toch fikkie gaat steken, dan kan je dit maar beter veilig doen’. De natuur was in die jaren zijn speelterrein. Vuur maken, hutten bouwen, hout snijden, vissen, van alles met touw aan elkaar knopen, hout hakken, hij deed niets anders. Later waren de boeken en films van Jack London ook een grote inspiratie.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat hij, zichzelf ging verdiepen in bushcraft en survival. Na meerdere cursussen en opleidingen in binnen en buitenland te hebben gevolgd was hij verkocht. ‘Normaal’ door een bos lopen zat er niet meer in voor hem.

Met de jaren werd de behoefte om zijn kennis met andere te delen steeds groter. Doordat jordy ook een onderwijsachtergrond heeft wilde hij hier een combinatie van maken. rond zijn 29ste is jordy 2 opleidingen gaan volgen om bushcraft en survival instructeur te worden. Tot op de dag van vandaag geniet jordy er volop van, dat hij zijn passie voor het leven in en met de natuur kan over te brengen aan ander mensen!

Jordy van Espelo

Jordy van Espelo

Marc Bos

Buiten is voor mij ‘thuis zijn’. Een plek om je op je gemak te voelen, je rust te vinden, maar ook het avontuur en ‘spannende’ zoektochten. Dat heeft er al vanaf jongs af aan ingezeten.

Veel van de boeken die ik als kind verslond waren gerelateerd aan: Backpacken, knopen, het SAS Survival boek, enz. Deze boeken in de kast hebben allemaal versleten omslagen en meerdere ezelsoren.

Nadat ik de Scouting na meer dan 12 jaar lid te zijn geweest heb achtergelaten ben ik, tijdens 1 van mijn omzwervingen op internet, het begrip Bushcraft tegengekomen.

Geïnteresseerd in wat Bushcraft inhoudt, heb ik me verdiept in de onderdelen waaruit het bestaat en wat het voor mij kan betekenen. Vanaf dat moment weet ik het zeker: ‘Hier moet ik iets mee’.

Wel is voor mij duidelijk dat ik me niet zozeer richt op ‘de Survival kant’, maar dat vooral de Bushcraft kant het is wat me interesseert. Het verschil zit em erin dat ik de natuur niet zo snel als mogelijk wil verlaten en terug naar de bewoonde wereld wil. Maar dat ik mijzelf met enig comfort wil kunnen verblijven in en met de natuur.

Na zelf natuurlijk veel buiten te zijn geweest en mijzelf vaardigheden aangeleerd te hebben, heb ik ook trainingen en cursussen gevolgd voor diverse vaardigheden: Bushcraft trainingen, Sporen identificeren en volgen, Water filteren en zuiver, Bijl vaardigheden o.a.

Voorbeelden voor mij in het leren van Bushcraft zijn: Paul Kirtley, Mors Kochanski, Ray Mears en MCQ Bushcraft. Zowel in het volgen van trainingen, als het lezen/kijken van de diverse bronnen van informatie.

Naast dat ik graag in de natuur verblijf en vaardigheden blijf oefenen en overdragen, reis ik ook graag met mijn vrouw en 2 dochters. Dit zijn voornamelijk rondreizen, vaak in combinatie met (relatief) basic kamperen.

In het ‘reguliere werk’ ben ik werkzaam als manager. Vanuit deze rol bij commerciële organisaties ondersteun ik afdelingen met professionals en neemt ik een coachende houding aan.

Het is vanuit deze ervaring dat ik mijn coaching vaardigheden ook graag inzet in combinatie met het ‘buiten zijn’. Ik ben dan ook een vervend aanhanger van het Ervaringsleren van David Kolb.

Dit is dan ook veel verweven in de trainingen en reizen die ik begeleid, alsook de (loopbaan)coaching die we vanuit Backtravel bieden.

Marc Bos

Marc Bos

Pim van den Oord

Buiten in de natuur en gezelligheid, een gouden combi als je het mij vraagt!

De veelzijdigheid die het bos je biedt is oneindig. Van lange wandeltochten tot knopen naar een onderkomen bouwen en een gezellig kampvuur en goede gesprekken. Onder het genot van een eigen gemaakt gerecht, wordt er gelachen en geproost op weer een heerlijke dag.

Vroeger al was ik gek op klimmen, klauteren, dingen aan elkaar knopen, vissen en goed gezelschap. Ik was het liefst zoveel mogelijk buiten. Met mijn sportieve achtergrond als wedstrijdzwemmer heb ik gekozen om mijn twee passies te combineren op de opleiding sport & bewegen; zwemmen en lesgeven. Met succes, want in 2016 haalde ik mijn diploma en kon ik aan de slag als zelfstandig instructeur in zowel de binnen- als buitensport.

Via via kwam ik aanraking met bushcraft. Het buiten zijn vond ik altijd al fijn. Steeds vaker ging ik mee op pad. Ik vond het heerlijk! Het groeide uit tot een hobby en mijn enthousiasme over bushcraft breng ik graag over aan anderen. Door mijn ervaring als instructeur, weet ik hoe ik het bushcraft op een leuke en creatieve manier kan overbrengen, met een vleugje enthousiasme natuurlijk.

Ik breng graag mijn enthousiasme en kennis over op jou. Zie ik je snel?

Pim van den Oord

Pim van den Oord

Tamar Valkenier

Mijn naam is Tamar Valkenier en ik ben verslaafd aan avontuur. 365 dagen per jaar ben ik op pad. Daar schreef ik een boek over: “Fulltime avonturier; Over alles achterlaten en de zoektocht naar ultieme vrijheid.” 6 april 2021 zal het in de winkels liggen.

In het boek beschrijf ik hoe ik opgroeide als stadsmeisje in Haarlem, succesvol afstudeerde en een mooie carrière had, eerst als sterrenkok en later als recherchepsycholoog bij de Nationale Politie. Daar werkte ik aan moord- en zedenzaken en ik had het er geweldig naar mijn zin.

Toch bleef er altijd iets aan me knagen. De vraag ‘Is dit het nou?’ en kon ik op een gegeven moment geen weerstand meer bieden aan een stemmetje dat steeds luider riep: “Tamar, kom je buitenspelen?”

Ik was 28 toen ik met pensioen ging. Ik zegde mijn baan op, gaf al mijn spullen weg en bouwde een fiets. 28 maart 2015 vertrok ik daarmee uit Haarlem om vervolgens twee jaar door Europa, Australie en Indonesie te fietsen.

Toen was het hek van de dam. Ik kocht een paard, kameel en hond en reisde vijf maanden door de Altaj bergen van Mongolië; ik liep met een ezel 650 kilometer door de woestijn van Jordanië; ik reed rendieren in Siberie, ik stak gletsjers over met ski’s en slee, terwijl ik kampeerde in -30°C en ik deed een survival training in Canada, waarbij ik 25 beren en 14 wolven van dichtbij mocht bekijken.  Ook ging ik op expeditie in Nieuw-Zeeland met Miriam Lancewood (auteur “Mijn leven in de wildernis”), terwijl we drie maanden lang al ons eigen eten jaagden en verzamelen. Floortje Dessing kwam ons opzoeken en maakte een mooie aflevering voor haar programma ‘Terug naar het einde van de wereld’.

Op het moment ben ik een grote expeditie op het Bajkalmeer in Rusland aan het voorbereiden, dat ik hopelijk eind februari 2021 in zijn gehele lengte over zal schaatsen en skiën. Daarvoor ben ik de rest van het jaar in Lapland om te trainen. Wat ik daarna ga doen? Dat zal de toekomst leren…

Tamar Valkenier

Tamar Valkenier

Revieuws

Rubi en Bob – Basis cursus

We hebben een super weekend gehad. Veel geleerd en veel kunnen ervaren. Dat onder perfecte en enthousiaste begeleiding van Jeroen en Clemens. Nu kunnen we met de vele tips zelf aan de slag gaan. Bedankt. We hebben ervan genoten!

Jaap Jongbloed – Expeditie Robinson Training

ik ben er net even wat minder onhandig uitgekomen dankzij jullie!
En ik kan iedere toekomstige deelnemer aanraden om een dagje met jullie mee te pakken!

Marco Knops – Bushcraft weekend

‘Een leerzame ervaring die mij korter bij de natuur bracht en duidelijk maakte wat je in essentie nodig hebt om te overleven’.