top of page

De survival regel van 3

Foto van schrijver: Clemens DischClemens Disch

Bijgewerkt op: 11 mrt

Stel je voor: je bent verdwaald in de wildernis, ver weg van de bewoonde wereld. Wat doe je eerst? Zoek je water? Bouw je een schuilplaats? Of probeer je voedsel te vinden? In overlevingssituaties is het belangrijk om prioriteiten te stellen, en dat is precies waar de Survival Regel van 3 bij helpt. Deze eenvoudige richtlijn geeft aan wat je nodig hebt om te overleven en in welke volgorde je daarop moet focussen. In dit artikel deel ik niet alleen de theorie, maar ook een persoonlijke ervaring waarin ik deze regel onbewust moest toepassen.

 

Wat is de Survival Regel van 3?

De Survival Regel van 3 is een vuistregel die de grenzen van het menselijk lichaam onder extreme omstandigheden beschrijft. Het helpt je te begrijpen hoe lang je zonder bepaalde levensbehoeften kunt overleven en wat het meest urgent is in een noodsituatie. 

 

Een mens kan gemiddeld:

• 3 minuten ​zonder zuurstof overleven.

• 3 uur ​​zonder Bescherming van de elementen.

• 3 dagen ​zonder water overleven.

• 3 weken ​zonder voedsel overleven.

• 3 maanden ​zonder sociaal contact

 

Hoewel deze tijden gemiddeld zijn en afhankelijk van factoren zoals gezondheid, omgeving en fysieke conditie, bieden ze een nuttig kader om prioriteiten te stellen.

 

Mijn Persoonlijke Survival Moment

Een aantal jaar geleden besloot ik met een vriend een meerdaagse hike te maken in de Bergen van Wales. Het landschap daar is adembenemend met onvoorspelbaar weer. We waren goed voorbereid met een kaart, kompas, voldoende eten en drinken, en lichte kampeeruitrusting.

Op de tweede dag overkwam ons het volgende. Ons water was al aardig op en zouden een nog ongeveer uur lopen moeten lopen tot we bij een stroompje zouden zijn om het water bij te vullen. Terwijl we ons uit gestippelde pad volgden, werden we verrast door dichte mist en zware regenval. Het zicht was minder dan tien meter, en binnen no-time waren we volledig gedesoriënteerd. Onze kaart was doorweekt geraakt (een beginnersfout: we hadden geen waterdichte hoes). 

We probeerden rustig te blijven, maar na een aantal minuten doorlopen begon de temperatuur te dalen en voelde we hoe onze natte kleding tegen mijn huid plakte. De wind maakte het nog erger, en ik merkte dat mijn vingers ijzig koud begonnen te worden. Blijven door lopen zou gevaarlijk zijn en moesten dus keuzes gaan maken.


Stap 1: ZuurstofDit was voor geen probleem we konden gewoon ademen dus door naar de volgende stap.

 

Stap 2: Beschutting – Onze Eerste Prioriteit

Volgens de Survival Regel van 3 kun je in extreme weersomstandigheden slechts drie uur zonder beschutting overleven voordat onderkoeling fataal kan worden. Aangezien we op een meerdaagse toch waren hadden we ons tentje in de rugzak zitten en besloten deze dus op een vlak gedeelte op te zetten. Zo waren we beschut van de elementen en konden we drogen kleding aantrekken om ons lichaam ook weer op temperatuur te laten komen.

 

Stap 3: Water – Een Nieuwe Uitdaging

Aangezien onze waterflessen bijna leeg waren wilde was een kopje theezetten lastig. Gelukkig regende het nog steeds (hoe ironisch dat ook klinkt), dus we zetten onze kopjes onder een hoekje van de tent om zo het regenwater op te vangen. Dit gaf ons genoeg water om ons interne kacheltje weer aan te wakkeren en gehydrateerd te blijven.

 

Stap 4: Voedsel – Minder Urgent Maar Toch Belangrijk

Voedsel was gelukkig niet direct een probleem. We hadden nog energierepen en noten bij ons. Volgens de Survival Regel van 3 kun je drie weken zonder voedsel overleven, maar je energiepeil daalt snel als je niets eet. Vooral als je lichaam hard werkt om warm te blijven. Die snacks gaven ons net genoeg energie om helder te blijven nadenken.Stap 5: Sociaalcontact

Ook hier hoefde we ons niet druk over te maken aangezien we samen waren en we ook wel wisten wat we met een paar minuten/uren door konden lopen.

 

 

Waarom is deze regel belangrijk?

De Survival Regel van 3 biedt structuur in chaotische situaties waarin paniek gemakkelijk kan toeslaan. Door deze eenvoudige richtlijn te volgen, kun je rationele beslissingen nemen en prioriteiten stellen die jouw kans op overleven vergroten.

Mijn ervaring in Wales heeft me ook laten zien hoe belangrijk voorbereiding is en na velen jaren en ervaringen later.  Geven we ook les in voorbereidend op pad gaan tijdens onze hike adventure.

 

Auteur Clemens Disch

Comments


  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

© 2024 Backtravel. Powered and secured by Wix

bottom of page